european public holiday startpage

Kaart van BelgiŽ


Inwoners: 10.3 Miljoen
Opp. in mijl²: 11.800
Hoofdstad: Brussel
Map Weather Information Traffic

BelgiŽ


BelgiŽ

BelgiŽ is een federale constitutionele monarchie in Noordwest-Europa met een totale oppervlakte van 30.514 km≤. Het land is iets kleiner dan buurland Nederland en grenst verder aan Duitsland, het Groothertogdom Luxemburg en Frankrijk. Brussel is de hoofdstad.
BelgiŽ kent twee grote taalgemeenschappen, de Nederlandse en de Franse, en een kleinere Duitse taalgemeenschap. Als gevolg van deze meertaligheid heeft BelgiŽ twee deelstaten met elk een eigen regering: het Waals Gewest met als hoofdstad Namen en het Vlaams Gewest met als hoofdstad Brussel.

BelgiŽ kent over het algemeen een gematigd zeeklimaat, maar tussen de verschillende streken zijn er grote verschillen. Het meest zuidelijke deel van BelgiŽ heeft een milder klimaat dan elders in het land. Hier zijn op de zuidflanken van de heuvels zelfs wijngaarden aangelegd. Juli en augustus zijn gemiddeld de warmste, januari en februari de koudste maanden. De winters in de Hoge Ardennen zijn over het algemeen streng en lang.

Er zijn op dit moment ca.10,3 miljoen inwoners, waarvan het Vlaamse en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zeer dichtbevolkt zijn, terwijl in het Waalse Gewest de inwoners veel meer ruimte hebben.

In het westen begint Laag-BelgiŽ met de kust en de polders. Dit is een vlak en zeer vruchtbaar land dat is drooggelegd en door sluizen tegen de sterke getijdenwerking wordt beschermd.
Midden-BelgiŽ ligt achter de Vlaamse laagvlakte en stijgt geleidelijk tot de Samber- en Maasvalleien. Deze lage leemplateaus vormen de vruchtbaarste grond van BelgiŽ.
Hoog-BelgiŽ is dunbevolkt en hier vindt men de meeste bossen. Deze vruchtbare streek is vooral bekend als toeristische trekpleister met de valleien van de Maas en de Ourthe. In het zuiden liggen de Ardennen, een zeer bosrijk gebied met natuurlijke berkenbossen en aangeplante sparrenbossen, afgewisseld met plateaus en diepe valleien. Hier ligt ook het hoogste punt van BelgiŽ: het Signaal van Botrange met 694 meter. Zowel 's zomers als in de winter zijn hier toeristen te vinden. Dit gebied telt gemiddeld 40 tot 75 sneeuwdagen per jaar en beschikt over pistes voor alpine-skieŽn en langlaufloipes.

BelgiŽ heeft vier zeehavens: Antwerpen, Gent, Zeebrugge en Oostende en drie grote binnenhavens: Brussel, Luik en Charleroi. De haven van Antwerpen is na de haven van Rotterdam de grootste haven van Europa. Het Belgische spoorwegnet is met zijn 3600 km het dichtste ter wereld.

De zeevisserij is BelgiŽ van commerciŽle betekenis: er wordt gevist in de Noordzee, de Newfoundlandse en IJslandse wateren. De belangrijkste vissershaven is Zeebrugge. Garnalenvangst gebeurt langs de kust, oesterkweek in Oostende en Nieuwpoort.
In de mijnbouw heeft zowel de steenkoolwinning als de winning van ertsen als ijzer, zink, lood en koper alle betekenis verloren. De winning van gesteenten is heel wat belangrijker dan de ontginning van ertsen. De textielindustrie is naast ťťn van de grootste industriŽle sectoren ook ťťn van de grootste werkgevers. BelgiŽ neemt in West-Europa wat betreft marktomzet de vijfde plaats in.

Voor de toerist is BelgiŽ vooral bekend om zijn pralines (bonbons) en het trappistenbier afkomstig uit trappistenkloosters als Chimay en Orval. Ook het bronwater Spa is door heel Europa bekend. De steden Brussel, Antwerpen, Gent en Brugge zijn beroemd om hun oude marktpleinen en Lakenhallen. In de musea zijn de werken van Rubens, Bruegel, de gebroeders Van Eyck terug te vinden. Antwerpen is naast zeehaven ook bekend als diamantstad. Tot slot zijn de stripverhalen van Kuifje en de Belgische wielrenners met hun "Wielerronde's" een bekend fenomeen uit BelgiŽ.

Reis links BelgiŽ
Hotel Sites BelgiŽ
Huis/app. BelgiŽ
Campings BelgiŽ
Meer kaarten & route planners BelgiŽ

© Copyright 2018 Yke Veraart, Van Der Merschlaan 64 3705 TJ Zeist The Netherlands E-mail: contact<at>ycarta<dot>com
Worldtrotter - EuroTrotter - Africatrotter - Americatrotter - AustraliaTrotter - AsiaTrotter - Metyo - AveDia
Google
 
Webdesign by RETO