european public holiday startpage

Kaart van Griekenland


Inwoners: 10.9 Miljoen
Opp. in mijl²: 50,600
Hoofdstad: Athene
Map Weather Information

Griekenland


Bezoek Griekenland

Griekenland behoort tot de Balkan op de rand van Europa, dichtbij AziŽ, en is ruim drie keer groter dan Nederland. De oppervlakte is 131.945 km≤, met maar liefst 15.000 kilometer kust. Geografisch gezien valt het land uiteen in drie delen: het vasteland, de Peloponessos en honderden Griekse eilanden. Er zijn 11 miljoen inwoners waarvan het merendeel in de hoofdstad Athene en haar voorsteden wonen. Verder is de bevolking vooral geconcentreerd in de kustgebieden. Het landschap is zeer gevarieerd. Er zijn gebergten, waaronder de Olympus (2917m.), valleien en kleine rivieren en Griekenland heeft een rafelige kustlijn waarin veel baaien te vinden zijn.

Het Griekse klimaat staat bekend om zijn milde winters en de subtropisch warme zomers, die soms worden opgefrist door de "Meltemia", een koele wind die in het zomerseizoen kan ontstaan. Het voorjaar is de beste tijd om Griekenland te bezoeken, de natuur staat dan volop in bloei en de temperaturen zijn nog aangenaam.

In Griekenland zijn grote delen van het land kaalgegraasd door schapen en geiten, maar dankzij het warme klimaat kunnen de boeren ook olijven, druiven, citrusvruchten en tarwe verbouwen. Ook neemt de visserij een belangrijke plaats in. Dankzij het zonnige weer en de historische, archeologische vondsten trekken veel toeristen van over de hele wereld naar Griekenland toe.

Athene is de hoofdstad van Griekenland en ligt in een kom van omringende heuvels. Hier woont eenderde van de Griekse bevolking. De grootste attractie van de stad is de Akropolis, maar daarnaast staan er nog tal van oude tempels. Voor het parlement vind je de Efzoniwachters, gekleed in traditionele rok, hoed en schoenen met kwastjes. Ook zijn er veel musea te vinden, waaronder het bekende Nationaal Archeologisch Museum.

De Griekse eilanden zijn zeer verschillend. Sommige zijn kaal en rotsachtig, anderen weer groen of vulkanisch. Kreta is het grootste eiland en staat bekend om de opgravingen bij Knossos. Er zijn ook eilandengroepen zoals de "Cycladen" en de "Dodecanesos". Het eiland Rhodos wordt ook wel het bloemeneiland genoemd vanwege de overdaad aan bloeiende planten.

De traditionele keuken biedt heerlijke gerechten zoals citroensoep, wijnbladeren gevuld met rijst en fŤta. Vaak mogen gasten in de keuken kijken en zelf aanwijzen wat ze willen eten. De maaltijden worden namelijk vaak vooraf klaargemaakt (behalve vlees en vis van de grill). Daarom worden veel gerechten niet gloeiend heet opgediend.

Griekenland is natuurlijk beroemd om de vele opgravingen, die een groot stuk van onze beschaving hebben blootgelegd. Het Griekse alfabet is anders dan het alfabet van de West-Europese landen. De Olympische Spelen zijn afkomstig uit Griekenland en werden al meer dan 1000 jaar geleden in Olympia gehouden. Sinds 1896 hebben we de moderne Olympische Spelen. En dan zijn er de Griekse dansen die een onderdeel zijn bij elke belangrijke gebeurtenis. Er zijn snelle vrolijke dansen en langzame, verdrietige dansen. Dansen alleen voor vrouwen of alleen voor mannen. De bekendste dans is de Zeemansdans. Deze begint langzaam en eindigt heel snel.

Reis links Griekenland
Hotel Sites Griekenland
Huis/app. Griekenland
Campings Griekenland
Meer kaarten & route planners Griekenland

© Copyright 2018 Yke Veraart, Van Der Merschlaan 64 3705 TJ Zeist The Netherlands E-mail: contact<at>ycarta<dot>com
Worldtrotter - EuroTrotter - Africatrotter - Americatrotter - AustraliaTrotter - AsiaTrotter - Metyo - AveDia
Google
 
Webdesign by RETO