european public holiday startpage

Kaart van Nederland


Inwoners: 16.0 Miljoen
Opp. in mijl²: 15.800
Hoofdstad: Amsterdam
Map Weather Information Traffic

Nederland


Bezoek Nederland

Nederland, ook wel Holland genoemd, is ťťn van de dichtstbevolkte landen van Europa. Het heeft een oppervlakte van 41.525 km≤ en 16 miljoen inwoners. Soms wordt het land "de Lage Landen" genoemd, omdat het grootste deel van het land onder zeeniveau ligt en er geen hoge bergen zijn. Eeuwenlang hebben de inwoners dijken gebouwd om de zee buiten te houden. Achter de dijken is er land drooggelegd en zo zijn er polders ontstaan. Bekend om de strijd tegen het water zijn de "Deltawerken" in de provincie Zeeland.

Nederland is beroemd om zijn prachtige luchten die op vele beroemde schilderijen staan. Het door de zee beinvloede klimaat is vochtig en koel. Er valt per jaar veel neerslag en de zomers zijn niet bijzonder warm, daartegenover staat dat de winters tamelijk zacht zijn. De wind is vaak krachtig.

Voor de internationale handel heeft Nederland een ideale ligging. Grote rivieren, waaronder de Rijn en de Maas, en de talloze wegen en spoorlijnen verbinden Nederland met het achterland. De Noordzee verbindt Nederland met de rest van de wereld. De haven van Rotterdam, de grootste haven ter wereld, en de vlieghaven Schiphol spelen daarbij een grote rol. Zo klein als het land is, zo groot zijn de ondernemingen zoals Shell, Unilever en Philips. Ook staat Nederland bekend om zijn bloemen en bloembollen, vooral tulpen en narcissen. Er worden niet alleen bollen geŽxporteerd, maar ook groente, fruit en zuivelprodukten. Op het gebied van de kunstnijverheid zijn de klompen en het aardewerk uit Delft (het Delfts Blauw) en Makkum het bekendst.

Amsterdam is de hoofdstad van het land en wel omschreven als 'een stad gebouwd op 100 eilanden en verbonden door 300 bruggen'. Er staan prachtige 17e en 18e eeuwse grachtenhuizen met de verschillende soorten gevels, er is de bloemenmarkt op het Singel en het Rijksmuseum met de "Nachtwacht" van Rembrandt. Het Anne Frankhuis aan de Prinsengracht herinnert nog aan de moeilijke tijden onder de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nederland heeft nog een aantal oude tradities zoals het vieren van het Sinterklaasfeest (5 december), dorpen met vrouwen in klederdracht (Marken en Staphorst). In de provincie Friesland zijn er zomers wedstrijden "SkŻtsjesilen". Hollandse specialiteiten zijn: zoute haring, jenever, erwtensoep, goudse kaas en drop.

Reis links Nederland
Hotel Sites Nederland
Huis/app. Nederland
Campings Nederland
Meer kaarten & route planners Nederland

© Copyright 2018 Yke Veraart, Van Der Merschlaan 64 3705 TJ Zeist The Netherlands E-mail: contact<at>ycarta<dot>com
Worldtrotter - EuroTrotter - Africatrotter - Americatrotter - AustraliaTrotter - AsiaTrotter - Metyo - AveDia
Google
 
Webdesign by RETO