european public holiday startpage

Kaart van Oostenrijk


Inwoners: 8.1 Miljoen
Opp. in mijl²: 32.300
Hoofdstad: Wenen
Map Weather Information Traffic

Oostenrijk


Oostenrijk

Oostenrijk (Republik ÷sterreich) is een bondsrepubliek van 83.850 km≤ en ligt in het centrum van Europa. Een kwart van de oppervlakte van Oostenrijk behoort tot laag- en heuvelland, met o.a. het Wienerwald. De rest behoort tot het middel- en hooggebergte. De hoogste toppen bereiken een hoogte van bijna 4000 meter. De hoogste berg is de Grossglockner (3800 meter). Oostenrijk telt ongeveer 2000 Alpengletsjers.

Boven de 1500 meter heerst het hooggebergteklimaat. Kenmerkend zijn de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, zomer en winter en noord- en zuidhelling. Boven de 1800 meter komt de gemiddelde temperatuur in de zomer niet veel hoger dan 10įC. Op 2800 meter begint de sneeuwgrens. Het heuvelland en de laagvlakten vormen de overgang naar een landklimaat. Het zuiden neigt meer naar een mediterraan klimaat met mooie zomers en weinig regen. Het westen heeft een klimaat met veel regen. In het voorjaar waait de fŲhn.

Oostenrijk is met 38% bos ťťn van de bosrijkste landen van Europa. Het natuurreservaat Neusiedlersee is wereldberoemd. Dit grote zoetwatermeer kent een enorme vogelrijkdom.

Het Oostenrijkse volk is ontstaan uit vele etnische groepen: IllyriŽrs, Kelten, Germanen, Slaven, Hongaren e.a. Oostenrijk heeft meer dan 8 miljoen inwoners. Het grootste deel van de Oostenrijkers woont in de grote steden. In de hoofdstad Wenen woont zelfs ruim 20% van de totale bevolking. De ontvolking van het platteland gaat in een hoog tempo. De bevolking is voornamelijk duitstalig. De bondsrepubliek is een federatie van negen deelstaten, de zogenaamde Bundeslšnder.

Oostenrijk is een welvarend land, dat verdeeld is in ongeveer 20% bouwland, 28% weidegrond en 38% bos. De belangrijkste landbouw ligt in de wat lagere en vlakke gebieden. De opbrengst van de landbouw voorziet grotendeels in de eigen behoeften. Naast de verbouw van aardappelen, maÔs, granen en suikerbieten zijn de fruit- en wijndruiventeelt belangrijk. Het hooggebergte wordt gekenmerkt door veeteelt en landbouw. Veehouderij wordt met name op moeilijk te bereiken alpenweiden (almen) bedreven, ten behoeve van de zuivelindustrie. In de zomer verblijft het vee op de alpenweiden en in de herfst worden ze naar de dorpen gehaald. De bosbouw levert hout voor brandstof en de houtverwerkende industrie.
Belangrijke industrietakken zijn de ijzer- en staalindustrie, die geconcentreerd zijn bij Linz en Donawitz-Eisenerz.

Oostenrijk heeft een goed spoor- en wegennet en beschikt over een van de belangrijkste waterwegen van Europa, de Donau. De binnenvaart op de Donau is belangrijk toegenomen na de totstandkoming van het Rijn-Main-Donaukanaal in de jaren tachtig.

Zowel in de zomer als de winter brengen vele toeristen hun vakantie door in Oostenrijk. Veel wintersporters kiezen het Alpenland om er hun vakantie door te brengen. Nadeel van deze ontwikkeling is schade aan de natuur door de aantasting van de hellingen en de ernstig verstoorde waterhuishouding van de rivieren.
De hoofdstad Wenen is een toeristische trekpleister. In de binnenstad bevindt zich de Hofburg met de Spaanse Rijschool en de Stephansdom. De permanente kermis genaamd het Prater is wereldberoemd. Ook Schloss SchŲnbrunn is een grote publiekstrekker.
In NiederŲsterreich zijn veel kloosters, waaronder het barokklooster Melk.

KarinthiŽ en de Grossglockner-Hochalpenstrasse zijn erg populair, evenals Tirol met zijn plaatsen als Innsbruck, Kufstein en KitzbŁhel. Innsbruck is de culturele hoofstad van Tirol met o.a. de Spitalkirche uit 1320. Het bekendste gebouw is het Haus mit dem Goldenen Dachl dat bedekt zou zijn geweest met 2680 vergulde koperplaten.
Het hoogst gelegen hotel-retaurant van Oostenrijk is te bereiken met de Tiroler Zugspitzbahn en ligt op 2805 meter hoogte.

Reis links Oostenrijk
Hotel Sites Oostenrijk
Huis/app. Oostenrijk
Campings Oostenrijk
Meer kaarten & route planners Oostenrijk

© Copyright 2018 Yke Veraart, Van Der Merschlaan 64 3705 TJ Zeist The Netherlands E-mail: contact<at>ycarta<dot>com
Worldtrotter - EuroTrotter - Africatrotter - Americatrotter - AustraliaTrotter - AsiaTrotter - Metyo - AveDia
Google
 
Webdesign by RETO